Regelboken
Här hittar du tips och regler om ditt boende på Månen 2.
Finner du inte svar på dina eventuella funderingar här så tveka inte att höra av dig till oss i styrelsen
Samfällighet
Månen 2 är en föreningsförvaltad samfällighet med 59 olika hushåll/fastigheter.
Gemensamt arbetar vi för att området vi bor på skall vara trivsamt och attraktivt för alla åldersgrupper. Allas delaktighet och engagemang är därför viktigt och ökar dessutom trivseln i vår boendemiljö.
Årsstämman är föreningens beslutande organ och hålls i slutet av mars varje år. Det är vid årsstämman som den enskilde medlemmen bör delta och bidra till de beslut som fattas inom samfälligheten. Till stämman kan fastighetsägare lämna in motion(-er) som rör föreningens angelägenheter och på det sättet påverka de beslut som skall fattas. Motion(-er) till årsstämman skall vara styrelsen till handa senast den 15 februari. Den skall innehålla ett tydligt yrkande underbyggt med en motivering. Protokoll från årsstämman lämnas ut till samtliga fastighetsägare.
Styrelsen, som utses av årsstämman, är föreningens verkställande organ. Uppgiften för styrelsen är att tillse att ev nya anläggningar blir utförda och befintliga förvaltas enligt anläggningsbeslutet samt för övrigt följa stadgar och stämmobeslut i överensstämmelse med lagstiftningen. Bland styrelsens uppgifter ingår att tillse att föreningsstämma genomförs.
För att bekosta byggande, underhåll och förnyelse av de anläggningar som föreningen förvaltar tas en medlemsavgift ut. Avgiftens storlek fastställs på årsstämman. Betalning sker i förskott kvartalsvis mot utlämnad faktura med förfallodagar 31/3, 30/6, 30/9 samt 31/12
På Lantmäteriets webbplats kan du läsa mer om samfälligheter.
Kontaktområden och kontaktombud
Samfälligheten är uppdelade i s.k. kontaktområden, som framgår av skissen till höger.
Det löpande underhållet (gräsklippning, kantklippning, sopning mm) hjälps vi åt med inom respektive kontaktområde.
Snöröjning ombesörjes av entreprenör.
I varje kontaktområde finns ett kontaktombud som utses vid årsstämman. Detta uppdrag är obligatoriskt och går i turordning inom respektive kontaktområde. Kontaktombuden bildar även valberedning inför kommande årsstämma där deras uppgift är att tillse att förslag på personer till styrelseuppdragen finns.
Fordonstrafik inom vårt område
Tänk på att vi är många som skall samsas i vårt område. Med anledning av det håller vi låg hastighet med våra fordon och tillämpar det som kallas "gångfartsområde".
Det innebär att hastigheten inte skall överskrida 10 km/h. Särskild försiktighet krävs om ditt fordon måste framföras på gatorna mellan husen, tex vid av- och pålastning. Fordonsparkering skall göras i de inrutade parkeringsplatserna eller i garaget.
I övrigt råder parkeringsförbud i hela området.
Gemensam skötsel
Vår och höst har vi städveckor och då arbetar vi med våra gemensamma ytor och snyggar till området. Kontaktombuden samordnar verksamheten inom sitt område och styrelsen kallar till städdag för bollplanen.
Container för trädgårdsavfall finns under städveckorna. Under resten av sommarhalvåret finns det tunnor för mindre trädgårdsavfall vid garagen. Dessa töms var fjortonde dag.
Verktyg för skötsel finns i förråden i garagelänga 1 och 3. Din egen garagenyckel passar till de båda förråden.
Nyckeln går även till det inre rummet i förrådet i garagelänga 3. Där finns huvudvattenkranarna för avstängning av vattnet till hela området. Dessa får endast användas vid akut behov. Avstängning i andra fall måste föregås av kontakt med styrelsen och information till övriga fastighetsägare.
Vatten- och elförbrukning
Den sista februari varje år gör varje fastighetsägare egenavläsning av vattenförbrukningen samt elförbrukning (i garage). Blankett för detta lämnas ut av kassören. Ifylld blankett returneras till denne.
Beräknad vattenkostnad fördelas under året kvartalsvis med årsavräkning på fakturan i mars.
Kommunikation
För kommunikation mellan styrelsen och medlemmarna samt även medlemmar emellan använder vi appen Boappa som kan laddas ner kostnadsfritt till din smarttelefon eller dator (boappa.se). När du laddat ner appen och skapat ett gratiskonto söker du efter Månen 2. Följ sedan instruktionerna så kommer någon i styrelsen att "släppa in" dig.
Soptömning
Soptömning sker på onsdagar varannan vecka. Schema för tömning finns i kommunens almanacka som delas ut varje år. Varje fastighetsägare drar ut sina tunnor till närmsta tömningsplats.
Tänk på att locket på tunnan måste vara helt stängt så inte fåglar kan öppna det och skräpa ner.
Ställ ut dina tunnor kvällen före tömning och ta in de tömda tunnorna så snart som möjligt efter tömning. Är du bortrest så be en granne dra ut och in dina tunnor.
Garage
Garagelängorna tillhör samfälligheten vilken också har försäkringsansvaret för byggnaderna, men inte för det som respektive fastighetsägare förvarar i garaget.
Varje fastighet förfogar över ett garage och ansvarar för att garaget används för avsett ändamål; fordonsförvaring.
Fastighetsägaren ansvarar också för skötsel och underhåll av garage och port. Skador på garage skall snarast rapporteras till styrelsen.
I samband med garagens uppförande köpte vissa fastighetsägare till portöppnare. Dessa tillhör alltså inte föreningen utan ägs av respektive fastighetsägare.
Vill man eftermontera portöppnare i sitt garage skall den typ som rekommenderas av Modulbyggen monteras av behörig fackman.
För den som vill ladda sin elbil/hybridbil i garaget gäller särskilda regler. Kontakta styrelsen för att få aktuell info. Laddning får endast ske via för ändamålet fastmonterad elbilsladdare.
Elen som varje garageinnehavare förbrukar kommer debiteras denne efter självavläsning årsvis, i samband med vattenavstämningen.
Brandskydd föreskriver att garage får innehålla motorfordon och bränsle för densamma i en volym som ryms i en för fordonet normal reservdunk. Garaget får ej innehålla andra brandfarliga vätskor eller föremål – exempelvis gasbehållare till husvagn, husbil mm. Med tanke på brandrisk får garage inte användas som förråd eller för verkstadsarbete, såsom reparation av fordon, svetsning eller annat arbete. Användning av motorvärmare i garagen är tillåtet.
Om fastighetsägare inte har något fordon kan garaget hyras ut till annan fastighetsägare i samfällighetsföreningen. Uthyrning till någon utanför samfälligheten är inte tillåtet. Meddela styrelsen vem ni hyr ut till.
Vid eventuella besiktningar, exempelvis funktionsbesiktning, kommer huvudnyckel användas för att få tillgång till garagen. När så sker kommer fastighetsägarna i god tid informeras om detta.
Samverkan mot brott
I vår samfällighetsförening är vi aktiva med Grannsamverkan som syftar till att göra vårt bostadsområde mindre attraktivt för brottslighet, genom en ökad uppmärksamhet från och mellan oss alla boende i området. Grannsamverkan är ett samarbete mellan polisen, kommunen och vår samfällighetsförening.
Målet med Grannsamverkan är att minska brottsligheten och öka tryggheten och därmed också trivseln i vårt bostadsområde.
Våra kontaktpersoner för Grannsamverkan är:
ANSVARSOMRÅDE | ||
Eva Johansson | R116 | R114-122, R194-206 |
Bruno Thorson | R124 | R110-134 |
Lars & Tina Ekman | R142 | R136-152 |
Rune Malm | R180 | R168-184 |
Vakant | R90-108 | |
Annica Stenbäck | R156 | R154-166, R186-192 |
Vill du också vara kontaktperson?
Kontakta Rune Malm.
Mer om Grannsamverkan finns att läsa på:
Lekplats och bollplan
Tillsammans med de boende i samfälligheten Månen 1 äger vi samfälligheten Månen 3 som består av bollplan och lekplats samt skogsdungen däremellan. Årsstämma för Månen 3 hålls i samband med stämman för Månen 2. Årsavgift faktureras på samma faktura som avgiften för Månen 2.
Att tänka på vid försäljning och flytt
När du flyttar skall vattenförbrukning samt elförbrukning (i garage) slutavläsas. Det gör säljare och köpare tillsammans på särskild blankett som tillhandahålls av kassören. Kontakta kassören i god tid före ägarbytet.